Slipning lägger grunden till det som ger bra fäste, acceleration samt möjlighet till snabba svängar och vändningar.
Inom slipning finns det två olika delar: grundslipning och skålslipning.
• Grundslipning, även kallat profilslipning, innebär att skenan slipas efter en förutbestämd radie. Det innebär att det inte finns någon plan yta under skenan. Oavsett om du lutar dig framåt eller bakåt när du åker har du lika mycket yta av skenan i isen.
• Innan man började med radieslipning var åkyta vanligast. Då är skenans mittdel (4–6 centimeter) helt plan.
Den andra delen av slipningen är skålslipning som är den vanliga underhållsslipningen som gör skenan vass. Enkelt förklarat slipar man en skål under skenan som gör kanterna på sidan vassa vilket ger dig bett i isen vid frånskjut och svängar. Olika skål ger olika ”djup” under skenan som tillsammans med spelarens vikt ger mer eller mindre bett i isen. En högre siffra ger en flackare skål (mindre vasst), en lägre siffra ger en djupare skål (vassare). En normal skålning är allt mellan 18–30.
• När skridskorna kommer från fabrik har de alltid en slipad profil. Denna radie är olika beroende på vilken leverantör som har tillverkat skridskon.
• Ofta väljer man att köra med slipningen som skridskon levereras med tills du vet exakt vilka behov som är specifika för just dig som spelare.